Ciutadans, Podemos i el meu rellotge

Estem perduts si les paraules perden el seu significat. La civilització sencera pot afonar-se si acceptem sense lluitar que es manipulen davant dels nostres nassos i amb total impunitat els conceptes que van lligats a elles.

Vaig arribar a esta apocalíptica conclusió la passada setmana al tractar de solucionar un problema en l’illa que la marca Viceroy té en la planta baixa de El Corte Inglés de l’avinguda de França del Cap i Casal.

Voreu: El passat mes de gener vaig complir (com tinc per costum) un any més i la meua dona i els meus fills van celebrar tan magne esdeveniment regalant-me un rellotge que he lluït amb orgull durant els últims mesos sense que este abandonara la meua monyica en cap moment. Animat i confiat gràcies a la inscripció “Water Resistant 50M” de la seua corona, cada matí em dutxava amb ell ficat (com he fet amb tots els rellotges que he tingut) sense saber que s’estava forjant la tragèdia.

Una goteta d’aigua portada segurament pel total desconeixement de l’idioma de Shakespeare, va decidir ignorar l’advertència “Water Resistant 50M” i va aconseguir obrir-se camí fins a l’interior del rellotge per a passejar-se amb una certa arrogància pel vidre fins a aconseguir la gran proesa de detindre el temps.

Apesarat, vaig organitzar una expedició familiar el dissabte per la vesprada per a tractar de salvar aquell meravellós regal de les urpes de la pèrfida goteta, disposat a demanar explicacions per l’escassa resistència a l’aigua que oferia aquell “Water Resistant”. Vam ser atesos per dos amables venedores que ens van oferir una cascada d’excuses que van començar abans inclús d’haver exposat el problema. Com solia dir un excompany de treball “des que es va inventar l’excusa, tot lo món té raó”.

Les que em van oferir anaven des de la manifesta ignorància del seu propi treball a l’exaltació de l’absurd passant per l’autèntic insult a la intel·ligència. Al remat vaig optar per evitar el conflicte. Armat amb el millor dels meus somriures, vaig acceptar polp com a animal de companyia i emparat pel compliment de la garantia vaig deixar el rellotge per a què fóra reparat. “Esto estará para septiembre” em van advertir i no sé si això significa que han de reparar molts rellotges o que pretenen evitar que l’escabusse en la piscina.

La lliçó de tota esta història a part que mai tornaré a clavar-me en la dutxa amb el rellotge, és que les paraules no signifiquen lo que han de significar i que “Water Resistant 50M”no significa resistent a l’aigua, almenys no per als fabricants de rellotges. Per a ells significa “mantindre el rellotge a almenys 50 metres lluny de l’aigua si vol que resistisca”

La meua dona diu que sempre estic pegant-li voltes al cap i ha de tindre raó perquè mentres reflexionava sobre tot açò, se’m va ocórrer que també en la nova política ens estan ficant significats canviats per a conceptes que tots entenem d’una altra manera.

El “Water Resistant” de la política són per exemple les primàries, almenys les últimes primàries organitzades per eixos partits emergents que prometen regeneració amb la mateixa vehemència que un venedor de “teletienda”.

“Primàries” per a la majoria dels mortals significa l’elecció de candidats per un sistema de votacions més o menys obert i sempre regulat, però igual que els fabricant de rellotges, estos partits han aconseguit matisar al límit el seu significat.

Ciutadans, que aspira a imposar per llei el seu sistema a la resta de partits, no ha dubtat en pervertir-lo a l’introduir mesures excepcionals per a què determinats candidats puguen accedir a les llistes sense complir amb els requisits que ells mateixos havien determinat.

Quant a Podemos, ha transformat les seues primàries en un “arreglet” en el que l’elecció de candidats territorials no es fa de manera territorial, amb llistes tancades en les que tot el món ha de retratar-se i en les que el líder s’assegura que tots els candidats triats seran els seus candidats.

Ambdós partits parlen de nova política mentres es comporten no com els partits vells, sinó com els partits antics. Aixina, la nova política significa culte al líder, organització piramidal i control ferri de l’organització, i de la mateixa manera que escriure en la corona d’un rellotge “Water Resistant 50M” no impermeabilitza la seua maquinària, dir-li primàries a la dissimulació de prestidigitador que acaba amb el resultat que convé a l’aparell del partit no convertix al procés en més democràtic. De propina: De baix cap a dalt quan interessa i quan no, lo que mane la lideressa.

Texto: Carles Choví

Ir arriba