De vegades veig canvis… en les falles

¡Per fi, coses que canvien! Dins de la nostra volguda i immobilista festa fallera, enguany hem pogut gaudir d’algunes novetats. Per un costat, que la falla guanyadora de la secció especial haja sigut la Falla del Pilar, trencant la tendència de ocupar el primer lloc de Convent i més la de Nou Campanar, comissió que fins i tot no s’ha emportat cap premi en la seua falla gran.

El Pilar ha realitzat una gran falla, divertida i amb una bona composició, que li ha fet ombra a una de les grans favorites, Convent Jerusalem, de la qual no estava tan distanciada a pesar de la diferència de pressupost. En el triomf del Pilar pot haver ajudat la presència mediàtica del lema del monument, “Escàndol”, paraula que s’ha utilitzat sovint per la comissió des que va presentar-se públicament el projecte. Els fallers han sabut utilitzar el màrqueting faller per a recolzar una falla que, per sí mateixa, ja era digna de figurar en el pòdium de la màxima categoria.

Per altra, que el ninot indultat no haja sigut un iaio, ni un xiquet ni en general una escena emotiva, introduïx una novetat en el Museu Faller de Montolivet. La figura de Miguel de Cervantes, de la Falla Quart-Extramurs-Velázquez, és un retrat realista (amb figures de Quixot i Sancho eixint d’un llibre incloses) que també suposa un toc cultural als indults. També cal destacar que haja pertangut a una falla que no és de la secció especial, circumstància que encara que no és nova, no era habitual últimament.

Fora del tema monument, els pacients espectadors de l’Ofrena de Flors han pogut vore enguany com antigues falleres majors de València han desfilat per la plaça de la Mare de Déu. El motiu va ser la invitació de Junta Central Fallera per la celebració del 75é aniversari d’esta entitat municipal, un esdeveniment que ha servit a alguns per a demanar canvis en ella. No obstant això, l’assemblea de presidents va rebutjar la celebració d’un nou congrés faller que la poguera reformar.

És d’agrair que, de vegades, passen coses en la nostra festa que mantiguen l’emoció.

Carles-Andreu Fernández
www.distritofallas.com

Ir arriba