Falles més mediàtiques… però a casa

La festa fallera és un esdeveniment que, evidentment, interessa al públic i per tant, als mitjans de comunicació. Cada any hi ha més televisions, emissores de ràdio i webs que volen informar de les Falles, en un creixement que encara que lent, sembla imparable.

No obstant, esta tendència s’ha intensificat per a les Falles de 2014. Les televisions locals i l’autonòmica privada Mediterráneo TV van bolcar-se en la retranmissió de les exaltacions de les falleres majors, així como de la Crida, i ara també retransmeten les ‘mascletaes’’, acte al qual s’ha apuntat també TVE. També en la ràdio han augmentat els esforços per cobrir més actes fallers, com en el cas de Gestiona Radio Valencia, que enguany s’ocupa de la mascletà com a extensió del programa Veus de festa. I en Internet, la informació fallera està encara més present amb noves webs que encara tenen una difusió reduïda, i sobretot perfils en les xarxes socials que recopilen notícies d’altres mitjans o publiquen fotos dels actes on acudixen els seus propietaris.

¿I perquè esta expansió mediàtica en les Falles? La principal raó es troba en la desaparició de la Radiotelevisió Valenciana, que ha fet que els mitjans privats de comunicació massiva vulguen omplir el seu buit i recollir l’audiència que esta emissora pública tenia. I ho fan dins de les seues possibilitats (els mitjans tècnics que tenia RTVV eren superiors als de qualsevol televisió local valenciana), fins i tot algunes en valencià, cosa que agraïx el públic àvid de festa.

Tot això és magnífic, però els mitjans de comunicació estatals, inclosos els públics, encara no han posat les Falles a l’altura d’altres festes com els Sanfermines de Pamplona, els Carnestoltes de Cádiz o la Setmana Santa de Sevilla. Sí, RTVE retransmet les mascletaes per primera volta, però només per a Comunitat Valenciana i entre setmana. També ha posat en marxa un nou programa faller, també d’àmbit autonòmic, i s’ocuparà d’informar de la nostra festa en algun programa nacional, però encara sense arribar al nivell d’altres tradicions espanyoles. I de les cadenes privades de televisió, ni parlar-ne: no se sent res de nou. Potser algun dia es donen compte del potencial de la nostra festa i li donen la difusió que es mereix.

Carles-Andreu Fernández
www.distritofallas.com

Los comentarios están cerrados.

Ir arriba