L’assignatura de l’orgull propi

La consellera d’Educació i Cultura Mª José Catalá ha anunciat esta setmana la posada en marxa d’una nova assignatura per als escolars valencians: Cultura del Poble Valencià. Redactar un nou programa educatiu per a donar llum a una nova assignatura en valencià i sobre el valencià es presenta com un projecte esperançador per a enfortir la nostra identitat pròpia. Començarà en tercer de Primària a partir del pròxim curs, durant dos hores a la setmana; estarà present durant tota l’ensenyança obligatòria i serà de caràcter optatiu.

Es busca recopilar, ampliar i enriquir la part que ja s’impartix en Coneixement del Medi o Socials en una única assignatura. Inclourà temes com les festes tradicionals, esports i jocs autòctons, música tradicional valenciana, així com qüestions al voltant de geografia, demografia, gastronomia, art, arquitectura o turisme de la nostra terra. La consellera Catalá es va comprometre a iniciar un procés de diàleg per a l’elaboració de continguts i desenrotllament de l’assignatura Cultura del Poble Valencià, l’assignatura del nostre orgull propi com a valencians.

La matèria tindrà la consideració de lliure configuració autonòmica i coexistirà amb altres troncals i específiques en les que el Consell donarà prioritat a «la defensa de lo valencià». Esta decisió té com a precedent l’aprovació, el passat mes de novembre per unanimitat per la Comissió General d’Educació, que l’especialitat de Cant d´Estil Valencià estiga present en els Conservatoris Professionals de Música de la CV. D’esta manera, segons va expressar Catalá al ser aprovats els dits estudis a Madrid, “s’obri una porta a la valoració del passat i la projecció cap al futur de les tradicions valencianes”.

Este és un clar exemple, de part de la Generalitat Valenciana, per a recuperar la cultura i les tradicions valencianes. S’ha apostat per potenciar l’ADN valencià per a convertir-ho en una assignatura per als nostres escolars. I una vegada establida la promoció del nostre ADN no pot quedar-se només en les aules. L’experiència demostra que el poble valencià es mobilitza per a conéixer la seua història, per tant hem de traure-la als carrers i places. I estem més que necessitats de generar emocions que ens tornen l’autoestima com a poble i recuperem la defensa de lo nostre, de lo valencià.

La consellera ha detallat que el Boletín Oficial del Estado (BOE) ja ha publicat la LOMCE, la qual establix tres blocs: un d’assignatures troncals amb major càrrega lectiva, un altre de matèries específiques i, finalment un tercer, d’assignatures de lliure configuració autonòmica, que són en les que cada comunitat autònoma pot determinar el contingut curricular i tindre un major protagonisme. Respecte l’horari, s’estima que el màxim serà de dos hores setmanals, ja que la càrrega setmanal total que preveu la normativa és de 30 hores, de les que 19 es destinen a troncals i un poc menys a les específiques, quedant cinc hores i mitja per a les de lliure configuració autonòmica.

Encara i tot, hauriem de demanar que esta lloable iniciativa no siga utilitzada per intentar obrir cap tipo de confusió i es garantixca que es farà des del consens, com aixina es va fer en un tema tan complexe com el decret del plurilingüisme. A més, els programes d’ensenyança que tenen com a llengua vehicular el valencià ja tenen implantats estos continguts des de fa 30 anys, perquè transmeten continguts arrelats a la nostra cultura, a les nostres tradicions i a la nostra idiosincràsia com a poble. Per tant pot ser molt positiu que a les línies en castellà s’introduïxquen estos coneixements també, impartint-se en valencià en tots els centres educatius.

Per tant, bona cosa seria dotar econòmicament els centres per assegurar els recursos i materials necessaris per a implantar esta assignatura, garantitzant que l’edició dels llibres de text de la matèria es faça per part d’editorials valencianes i en valencià. I per supost consultar amb la comunitat educativa valenciana sobre l’aplicació curricular de l’assignatura per a enriquir-la i arribar a l’objectiu desitjat per tots, l’enfortiment de la identitat i el futur del poble valencià.

Ir arriba