Cultura rep la donació del fons documental i bibliogràfic dels pares de Felipe Garín

Cultura rep la donació del fons documental i bibliogràfic dels pares de Felipe Garín

  • Els documents estaven depositats en comodat a la Biblioteca Valenciana des de 2006 i ara han sigut cedits gratuïtament a la Generalitat
  • La col·lecció ha sigut valorada en 220.000 euros

La Conselleria d’Eduación, Investigació, Cultura i Esport ha rebut la donació del fons documental i bibliogràfic dels pares de Felipe Garín Llombart que ha sigut valorada en 220.000 euros.

L’arxiu personal de Felipe Garín Ortíz de Taranco i María Ángeles Llombart Rodríguez, pares de Felipe Garín Llombart, estava depositat en cessió de comodat a la Biblioteca Valenciana des de 2006 i els seus fills han decidit cedir-la gratuïtament a la Generalitat per a incrementar el patrimoni bibliogràfic i documental.

Felipe Garín Ortíz de Taranco va ser investigador d’art i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, de la Comissió Provincial de Monuments Històrics i Artístics de València, de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i de l’Institut Alfons el Magnànim.

També va formar part de la Reial Acadèmia de la Història de Madrid, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid i de la The Hispanic Society of America. Va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, atorgat pel Ministeri de Cultura, la Creu de l’Orde d’Alfons X el Savi, el Premi Nacional de Literatura i Critica d’Art i va rebre l’Alta Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana en 1995.

La seua biblioteca està especialitzada en art i la documentació donada és de caràcter personal i professional relacionada amb el treball que va desenvolupar en el món de l’art i en promoció de les institucions culturals.

El volum de documents es xifra en uns 5.000 exemplars, la major part sobre història, arts plàstiques i literatura. El fons és molt ric en temàtica valenciana i conté nombrosos catàlegs d’exposicions celebrades a València al llarg del segle XX. També podem trobar exemplars firmats o dedicats pels seus autors: Almela i Vives, Menéndez Pidal, Joan Fuster, Trinidad Simó o Manuel González Martí.

El llegat romandrà custodiat en els depòsits de la Biblioteca Valenciana a disposició dels investigadors i de qualsevol ciutadà que mostre el seu interés per conéixer els documents.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat la labor dels donants que confien les seues col·leccions documentals a la Biblioteca Valenciana perquè «la recepció de documents ajuda a aprofundir en la nostra història, a crear cultura, a protegir el nostre patrimoni». Ha afegit que la generositat dels donants enriqueix els fons documentals de la Biblioteca que posa a disposició de tots els ciutadans.

Ir arriba