El nou palleter

Alfonso Rus, el President de la Diputació de València, s’ha eregit com el nou Vicent Doménech, aquell palleter valencià que va ser el primer en declarar-li la guerra a Napoleón. A la guerra de la independència espanyola, el palleter va ser el primer a València en alçar el crit contra la invasió francesa… I Rus també ha segut el que més clar ha reclamar la restitució del deute històric que té l’Estat amb la CV. 13.500 milions que des de 2002 ens adeuda el govern central per la injusta infrafinanciació que patim els cinc milions de valencians.

Fins i tot també s’ha conjurat per contribuïr a una altra restitució, la del sistema radiotelevisiu valencià. La Diputació al 2014 col·laborarà amb totes les televisions comarcals i locals per a difondre la identitat valenciana i emetre programes destinats a promoure la informació més pròxima de la CV: l’oratge, les festes i tradicions, la història i el territori, el turisme… Una bona manera de posar al servici dels ciutadans els mitjans tècnics públics de les institucions valencianes. I un bon moment per enfortir el panorama audiovisual valencià i apostar per la llengua valenciana als mitjans de comunicació autòctons.

Tornant a la guerra del francés, la CV ha segut estos anys el vertader niu de vots per al PP i Mariano Rajoy haurà de reconeixer que no pot genuflexar-se davant territoris i líders que entre tots ells no arriben a aportar-li la quantitat de vots que li dona la CV… Cospedal, Monago i Rudi… Castella-La Manxa, Extremadura i Aragó no arriben cadascú al mig milió de vots per a Rajoy… això sí, La Manxa ha volgut atornillar-nos el trasvassament Tajo-Segura, l’AVE extremeny és declarat prioritari per la ministra Pastor i Aragó no ha deixat de pressionar pel corredor central ferroviari foradant els Pirineus… Ah, per no parlat del trasvassament de l’Ebre, que pareix que ja ens hem oblidat del «aigua per a tots» com si la CV no necessitara aigua… és que com som els valencians…

I davant esta deriva del govern central, per estes latituds ha reixit un nou palleter, una veu que li canta les veritats a Rajoy i arreplega el sentir de molts valencians que es declaren maltractats i discriminats pel partit que ells han votat. Rus ja fa temps que li està dient a don Mariano allò que hauría d’escoltar: «Més que el dèficit asimètric, que ens donen allò que ens pertoca, més finançament. Sí ens donaren allò que ens pertoca no tindríem cap dèficit». El també president provincial del PP a València ha declarat: «Hem estat huit anys diguent que faltava un milió d’habitants de la CV dins del sistema de finançament autonòmic, potser haja arribat el moment de donar una punyà en la taula per a defensar les millores en el finançament de la nostra terra». I com el nou palleter, com si haguera resorgit de nou Vicent Doménech declarant-li la guerra a Bonaparte, Alfonso Rus ha afirmat que no ens podem callar més, tants anys ofrenant noves glòries a Espanya, toca ara que ens ofrenen a nosaltres allò que se mereixem. Més clar, aigua.

Ir arriba