La Russafa fallera

No descobriré Amèrica si dic que Russafa és el barri de moda a la ciutat de València. Bars de copes, restaurants, tallers de bicicletes, sales d’exposicions, estudis de disseny… infinitat de nous espais i negocis s’acumulen als seus carrers.

També propostes culturals com “Russafa Escènica”, gastronòmiques com “Russafa Gastro Weekend”, de disseny com la “València Disseny Week” o de caire econòmico-social, com la moneda ORUÉ, plenen de vida la zona. Ara bé, què hi ha de la Russafa fallera?

El col.lectiu faller russafí sense cap dubte representa el capital associatiu més important del barri. Ho demostra en cada activitat que programa com, per exemple, el sopar que va tindre lloc als peus de Sant Valer per commemorar el 9 d’Octubre, el qual va comptar amb l’assistència d’unes 600 persones. Col.lectiu que no només destaca per plantar i cremar una Falla allà per Març. Hi ha molt més.

Comissions que es realitzen la seua pròpia Falla, altres que la planten al mode tradicional, tres de secció especial, comissions punteres en teatre, comissions que organitzen activitats culturals de tot tipus… infinitat de propostes que l’altra Russafa, la no fallera, la “moderna”, hauria de girar-se a mirar. 

Sorprén que els organitzadors de festivals com “Russafa Escènica” no giraren el cap a les comissions falleres del barri. No seria per manca de grups de teatre ja que associacions culturals com Sevilla-Dénia, Noscarmientas, Regne de València-Duc de Calàbria o El 48 entre altres duen anys i anys al més alt nivell delectant el públic del concurs de teatre ‘amateur’ en valencià de Junta Central Fallera. 

Només la “València Disseny Week” va incloure certa i molt limitada presència fallera. L’estudi Lanube va acollir la presentació del projecte d’Ibán Ramón i Didac Ballester per a Mossén Sorell-Corona, on, per cert, la paraula Falla brillava per la seua quasi total absència.

És un moment històric per a Russafa. És un moment únic per obrir un diàleg i crear vincles d’unió entre les Falles i la resta dels actors que configuren un barri tan dinàmic. Desaprofitar este entramat humà tan potent seria un error de dimensions col.losals. Cal que les dos Russafes es troben, la fallera i la no fallera. Hi ha molt a guanyar.

Ir arriba