Presentació del nou diccionari de l'AVL

L’AVL presenta el diccionari normatiu valencià

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha presentat l’edició impresa del diccionari normatiu valencià. Recull 93.000 vocables, dels quals uns 8.000 apareixen per primera vegada publicats en un diccionari. «Són paraules genuïnes valencianes, d’ús habitual i que l’Acadèmia incorpora per a posar-les en valor», va destacar el president de la institució acadèmica, Ramon Ferrer, qui, a més, va definir el diccionari com “el resultat d’un treball minuciós, ponderat, meditat i inclusiu, fruit del consens, de l’entesa i de la concòrdia entre tots els acadèmics”. diccionari, diccionari diccionari

Així mateix, va manifestar la seua satisfacció pel treball col·lectiu de la institució i de cadascun dels membres que han format i formen part de l’entitat, a l’hora de realitat l’obra cabdal de la institució normativa.

Ferrer també va ressaltar que si l’AVL va nàixer amb l’objectiu de tancar el conflicte lingüístic, enquistat des dels anys setanta, amb la presentació del diccionari ·estem contribuint a tancar velles ferides i a obrir una via d’esperança per a aconseguir la pervivència de la nostra llengua”. Ferrer va afirmar que el DNV “és el diccionari de tots els valencians”.

Per la seua banda, Jordi Colomina, coordinador del diccionari, va explicar que el DNV és un diccionari general d’esta llengua compartida, que “dóna preferència a les paraules, accepcions i fraseologia pròpies del valencià, i les incorpora per primera vegada, quan fins ara eren absentes en els diccionaris anteriors”. Colomina va assenyalar que el diccionari és l’obra lexicogràfica més important realitzada des de València, però oberta i convergent amb altres diccionaris de l’àmbit lingüístic. diccionari

De la seua banda, el cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics, Josep Lacreu, va incidir en l’aspecte integrador del diccionari, que «dóna a l’usuari un conjunt de convencions ordenades amb entrades preferents i secundàries, a més de marques d’ús establides de forma jeràrquica». Lacreu també va explicar que la versió digital és la normativa, «sempre viva i actualitzada».

La presentació va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i dels consellers d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i de Transparència, Manuel Alcaraz, a més d’altres autoritats de l’àmbit institucional, polític, educatiu, cultural i social valencià. L’acte, que va tenir lloc dijous passat en l’església del monestir de Sant Miquel. 

Ir arriba