Economia Sostenible destina 2,7 milions per a associacions destinades a actuacions d'industrialització sostenible

La Conselleria d’Economia finalitza l’elaboració del Pla d’Energia Sostenible i ho remet als agents socials per a recaptar les seues aportacions

  • El PESCV2020 inclou quatre Planes específics per a aconseguir els objectius contemplats en energies renovables, eficiència energètica, autoconsum i edificis públics
  • És la principal eina per a avançar cap a un nou model energètic més sostenible i en sintonia amb els objectius europeus

La conselleria d’Economia Sostenible ha finalitzat l’elaboració del Pla d’Energia Sostenible de la Comunitat Valenciana 2020 (PESCV2020). Aquest document, elaborat per l’Institut Valencià per a la Competitivitat Empresarial (IVACE), naix davant la necessitat de reorientar la política energètica del nostre territori i en ell es fixen les directrius, objectius i mesures associades en l’àmbit energètic.

El pla parteix d’uns principis bàsics que sintetitzen la filosofia de la nova política energètica del Consell i s’erigeixen com la guia que marcarà totes les accions del Consell en matèria energètica. A partir d’aquests principis, s’han establit uns objectius concrets per a l’horitzó 2020.

Aquests objectius estan en plena sintonia amb els objectius europeus, conscients del paper fonamental que administracions regionals i locals exerceixen en el seu compliment i en definitiva, en la lluita contra el canvi climàtic.

Entre els seus principis bàsics destaca la reducció del consum d’energia, impulsar l’autoconsum, millorar la competitivitat de les empreses valencianes mitjançant la introducció de tecnologies més eficients que permeten reduir la factura energètica, incorporar les energies renovables en els edificis de la Generalitat i reduir l’impacte ambiental, en particular la disminució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Una vegada finalitzada la seua redacció, en els pròxims dies es donarà trasllat del document als diferents agents socials perquè realitzen les aportacions que consideren.

El PESCV2020 part dels principals resultats obtinguts de l’anàlisi de les característiques i evolució de l’estructura energètica de la Comunitat Valenciana i també del context energètic nacional i internacional, que proporcionen el marc de referència en el qual la política energètica de la Generalitat Valenciana ha de desenvolupar-se, per a plantejar els objectius i estratègia energètica a mitjà termini, concretant els instruments específics que hauran de desenvolupar-se en cada àrea específica.

Segons ha explicat el conselller Rafa Climent, «el Pla fixa tots els objectius i mesures en matèria d’eficiència energètica, energies renovables i autoconsum a la Comunitat Valenciana fins a 2020 i ofereix els instruments que permetran dotar-nos d’una vertadera política energètica de futur, desplegant els seus efectes i contribuint a la millora de la competitivitat empresarial, a la generació d’ocupació i al creixement sostenible del nostre territori».

Així mateix, el pla té el punt de mira posat en el mitjà i llarg termini, però amb una detallada anàlisi de la realitat actual i dels resultats obtinguts en l’última dècada, així com dels diferents instruments emprats i que han configurat la política energètica desenvolupada per la Generalitat Valenciana en els últims anys, i tal com ha explicat Climent, «persegueix abordar el futur de l’energia a la Comunitat Valenciana amb l’ambició de construir un model energètic més eficient i compromès amb l’entorn».

El PESCV2020 es desglossa en quatre grans àrees per a cadascuna de les quals s’ha elaborat un pla específic. Així doncs, en el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica s’estableixen les mesures i objectius concrets per a aconseguir una millor utilització dels recursos energètics en cadascun dels sectors econòmics de la societat. El Pla d’Energies Renovables detalla al seu torn els principals objectius i actuacions en l’àmbit de les energies no contaminants.

D’altra banda, el Pla de Foment de l’Autoconsum arreplega les mesures per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum entre els particulars, empreses i administració pública. Algunes de les mesurescontemplades ja estan en vigor com ara les deduccions del 20% i el *tamo autonòmic de l’IRPF per a les instal·lacions domèstiques, que s’aplica des del passat 1 de gener de 2017.

Finalment, el Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica, Foment de les Energies Renovables i l’Autoconsum en els edificis, infraestructures i equipaments del sector públic de la Generalitat (PAEEG) fixa els nous objectius d’estalvi energètic en els edificis, infraestructures i equipaments en els quals es presten serveis del sector públic de la Generalitat.

Ir arriba