Cal una promoció interior de les Falles

A les Falles, una de la festa més gran del món, sempre se li ha criticat que no ha sabut promocionar-se per altres països; fins i tot la Tomatina, una celebració magnífica però amb molt menor impacte social i econòmic, és més coneguda que ella a nivell internacional. Jo mateix, des de la web www.DistritoFallas.com, pose el meu gra d’arena des de fa 13 anys per divulgar les Falles arreu del món, i afortunadament cada vegada més particulars i empreses privades s’unixen en esta tasca dins de les seues possibilitats, però encara falta una important empenta institucional per fer.

Ara bé, hi ha altra promoció que potser és més important i que és encara menys visible. Les Falles, eixe gran event que anualment té València i moltes altres localitats, no estan totalment integrades en la societat. Molts habitants d’eixos municipis no estan concienciats que és la seua festa, i esta és una de les raons per les quals es produïxen la majoria de conflictes entre el veïnat i els fallers. En efecte, en altres llocs on la festa fins i tot fa més ús de l’espai públic i és més sorollosa (Pamplona, Río de Janeiro), hi ha més tolerància a les molèsties perquè els habitants assumixen que és una celebració important per a la ciutat.

En este sentit, les Falles necessiten promocionar-se i fomentar-se dins de la societat valenciana, per tal d’integrar-les més en la mateixa i evitar així que molt gent les sentisca com una cosa aliena. En altres paraules, cal que la festa fallera torne a ser del veïnat, com en els seus inicis, aquells anys en què grups improvisats de persones decidien plantar una falla en el seu carrer. D’esta manera, a banda d’evitar-se molts problemes de convivència entre fallers i veïns, també podrien aconseguir-se més altes en les comissions falleres i més suport per part dels comerços, cosa que beneficiaria enormement a la festa.

¿I com portar a la pràctica esta “promoció interior”? En este camp els fallers poden jugar un paper molt important, i de fet algunes comissions ja ho estan fent amb nombroses activitats per a tot el barri (és a dir, no tancades per als fallers). Ara bé, també els poders públics haurien de prendre part amb campanyes de concienciació per a la població en general, així com altres iniciatives que compensen les possibles molèsties que generen les Falles. Fer que els valencians senten la festa com més pròpia redundaria en més beneficis tant en sentit social com econòmic, i tots guanyarem més.

Carles-Andreu Fernández

Ir arriba