Manolo Jiménez: “La paraula que millor ens definix als valencians és foc”

¿Qué simboliza para usted el 9 d’octubre? ¿Qué és lo primero que le viene a la cabeza al pensar en esta fecha? El 9 d’octubre és la data en què Jaume I va conquerir València, però que a dies d’ara estableix un fort lligam entre tots el valencians. És un dels nostres trets identitaris de cara a la resta de l’Estat. Pensar en el 9 d’octubre és pensar en la Senyera i en el rei En Jaume i en la seua importància per a la nostra cultura valenciana, de la qual les festes del foc formen part.

¿Ha ido alguna vez a la procesión cívica del 9 d’octubre que se celebra en la ciudad de Valencia?, ¿qué recuerdo tiene? Jo sóc alacantí i, llavors, passe el 9 d’octubre a la meua ciutat. No anar a València en aquesta data no resta sentiment valencianista, evidentment.

¿Celebra Sant Donís? A Alacant no hi ha costum de celebrar ni Sant Donís ni la Mocadorà, però podria ser una encisadora data per a reprendre a la ciutat, sempre que l’Assamblea de la Federació de les Fogueres de Sant Joan ho entenguera així. En tant que festes tradicionals i, alhora, populars, estem oberts a qualsevol proposta que puga enriquir la cultura alacantina.

Pasados los primeros 100 días, defínanos en una palabra el gobierno de Ximo Puig. Un acrònim: RTVV.

Se está hablando mucho del injusto modelo de financiación que tenemos los valencianos, ¿conoce el tema?, ¿le preocupa? El finançament autonòmic és sempre un tema espinós i que en preocupa a tots els valencians, i jo no havia de ser una excepció. Òbviament jo no tinc la solució al problema, però espere que en dates pròximes s’obtinga un nou acord més satisfactori per al País Valencià i que això revertisca en la festa més bonica, les Fogueres de Sant Joan. Entenc que mai no serem una prioritat absoluta, però hem d’ocupar el espai que la Festa s’ha guanyat en la vida social i económica de la ciutat. Som el col·lectiu més nombrós i movem grans quantitats de diners, de manera que produïm riquesa també.

Da la impresión que la próxima legislatura en el Congreso de los diputados será la del cambio en el modelo territorial español, ¿qué encaje cree que tendríamos que tener los valencianos en esa nueva estructura? Els valencians som un Poble conciliador, així que estic segur que podrem arribar a un acord amb la resta de comunitats, siga quin siga aquest.

¿Cree que el actual nivel de autogobierno de los valencianos es el adecuado? ¿Lo modificaría?, de ser así, ¿cómo? Espanya és un dels països més descentralitzats del món, per la qual cosa entenc que el nostre autogovern no és una preocupació a debatre ara mateix. A més, aquest és un assumpte que no ha d’afectar les Fogueres de Sant Joan, que són ensenya de la nostra cultura.

¿Qué le parece el cierre de RTVV? ¿Qué modelo de televisión pública valenciana le gustaría? RTVV ha estat sempre un gran vehicle de difusió de la nostra cultura i, ergo, de les festes oficials d’Alacant; és per això que la trobem a faltar i esperem que prompte torne. Ara bé, el model ha de ser sempre el d’una televisió pública, sostenible i neutral que responga a les necessitats d’una població que busca una informació i entreteniment determinats que no pot trobar enlloc.

¿Qué le pide al futuro Manolo Jiménez para los valencianos? Prosperitat econòmica, salut i festa.

Defina en una palabra al Pueblo valenciano. Foc

Díganos un lugar de la geografía valenciana en el que perderse. A Alacant, del 19 al 24 de juny.

Ir arriba