Tio Fredo: “ Per fi comencem a tindre tots un poquet de trellat”

¿Qué simboliza para el Tio Fredo el 9 d’octubre? ¿Qué és lo primero que le viene a la cabeza al pensar en esta fecha? Esta data representa la festa de tots el valencians. La recorde des que era xiquet, en principi era festa perque mon pare li portava a ma mare la mocaorà, després, vas entenent les coses perque vas escoltant als majors: “Que la Senyera no s’inclina davant de ningú!” i vees que era de veres… “Que es la festa dels valencians i que tenim una franja blava que ens distinguix dels aragonesos i dels catalans”.

¿Ha ido alguna vez a la procesión cívica del 9 d’octubre que se celebra en la ciudad de Valencia?, ¿qué recuerdo tiene? No, mai he participat a la processó cívica. L’he vista des de fora o per la televisió i m’emocione molt en l’himne de Valéncia. Estant fora de Valéncia, jo me ficava l’himne del Mestre Serrano i no podia ni menjar de l’emoció. Per a mi, passar unes fallas fora de Valéncia és per a plorar.

¿Celebra Sant Donís? Sí, Sant Donís ho he celebrat sempre. Primer li feia la mocaorà a ma mare, després a la meua dona, després li la he feta també a mos fills, a la meua filla, i ara li la faig a les meues netes. A més els ho explique: “allò de la Batalla d’Almansa, el decret de Nova Planta, i mos inventàrem el masclet, el tronaor i les quatre frutetes i aixina els valencians, que sempre hem tingut tant ingeni que hem pogut continuar en les tradicions.

Pasados los primeros 100 días, defínanos en una palabra el gobierno de Ximo Puig. Mira en estos moments, hui m’agarres en la notícia de que tots [els polítics] s’han posat d’acord, per algun motiu. Tots han volgut allò millor per a Valéncia. D’esta manera és com tot pot anar bé. Que no ens dividixquen des de fora. Per fi comencem a tindre tots un poquet de trellat. Tots junts valencians en peu alcem-nos, que no ens prenguem el pèl.

Se está hablando mucho del injusto modelo de financiación que tenemos los valencianos, ¿conoce el tema?, ¿le preocupa? Home, me preocupa que mos maltracten, als catalans i als bascos açò no els ho fan. Ja esta bé home, ja esta bé. Que mos tornen, encara que siga poquet a poquet, lo se mos deu. Estant el PP ací mos han pres el pèl, en por de cridar un poc i que te lleven del lloc. Ara estant tots d’acord no passara més.

¿Qué le parece el cierre de RTVV? ¿Qué modelo de televisión pública valenciana le gustaría? Va a ser una putada el tancament pero va a ser necessari també. Hi había molta gent cobrant però sense treballant i també molts bons professionals, molts. En el nou model d’RTVV no caldria 1.800 persones, en 600 se pot fer perque les tecnologies avancen molt. Pero sí, és precís tindre una RTVV. No pot ser que jo estiga pendent d’arribar tots els dies a les dos a ma casa per a vore Salva Campos en TVE (desconexió territorial) un quartet d’hora.

¿Qué le pide al futuro para los valencianos? Puix li demane això, que estiguem units, que ens ajudem, mirem a vore que pasa en el nostre camp…Jo tinc molta esperança i confiança en que se va a arreglar. Valéncia funciona, tenim bones indústries, tenim la millor agricultura, xe, me dona molta malícia anar-me’n al Mercadona o al Consum i vore productes de fora quan ací els tenim també. Que me porten a mi taronges de Sudamèrica?!, als nostres establiments? Açò és un paradís home! Valéncia sempre ha sigut aixina. Lo més bonico del món.

Defina en una palabra al Pueblo valenciano. Deputamare! (tot junt per a que en faça només una paraula).

Díganos un lugar de la geografía valenciana en el que perderse. Jo me n’aniria a la platja de Piles. Però en general, tota la costa m’agrada, l’interior també, però Piles és a on vaig jo normalment i faig les meues cançonetes, me ve l’inspiració i tinc de tot… Allí sóc molt feliç. Vos convide a que vingueu a fer-se una fideuaeta amb el Tio Fredo a la platja de Piles quan vullgueu.

Ir arriba