Beatriz Garrote, AV3J

Beatriz Garrote: “a voltes em fa la impressió que els valencians no ens tenim en compte a nosaltres mateixos”

¿Qué simboliza para Beatriz Garrote el 9 d’octubre? ¿Qué és lo primero que le viene a la cabeza al pensar en esta fecha? 9 d’Octubre es la imatge de Jaume I entrant triomfant a la ciutat de València.

¿Ha ido alguna vez a la procesión cívica del 9 d’octubre que se celebra en la ciudad de Valencia?, ¿qué recuerdo tiene? Mai. He anat algun any a les celebracions que han fet a Torrent. Recorde un any que es va projectar un curt sobre Jaume I a les parets de la Torre, era molt impressionant, amb una sonoritzaciò espectacular. Però va caure una plutja de por i haguérem d’eixir tots corrent i acabàrem xopats. Ja ho deia Raimon “Al meu país la pluja no sap ploure”.

¿Celebra Sant Donís? Sí, normalment opte per ser la que rep [risa cómplice] però enguany m’he proposat regalar jo també.

Pasados los primeros 100 días, defínanos en una palabra el gobierno de Ximo Puig. Dialogant.

Se está hablando mucho del injusto modelo de financiación que tenemos los valencianos, ¿conoce el tema?, ¿le preocupa? I a qui no? Cal pactar un model de finançament just amb totes les comunitats. I amb just vull dir responsable, sostenible i raonablement solidari.

Da la impresión que la próxima legislatura en el Congreso de los diputados será la del cambio en el modelo territorial español, ¿qué encaje cree que tendríamos que tener los valencianos en esa nueva estructura? A mi m’agradaria un Estat espanyol fort i molt menys centralitzat, on cada comunitat tinguera el seu pes. Ens hem queixat sovint que el Govern central no ens té en compte, i crec que és veritat, però a vegades em fa la impressió que nosaltres tampoc no ens tenim en compte a nosaltres mateixos.

¿Cree que el actual nivel de autogobierno de los valencianos es el adecuado? ¿Lo modificaría?, de ser así, ¿cómo? No sóc una experta en la matèria. Però crec que hi ha competències més vinculades als drets, com la Sanitat o la Justícia que crec que és raonable que siguen comunes a tota Espanya. Per contra, crec que el funcionament de competències estructurals o financeres és més ágil i eficient si està gestionat pel propi territori.

¿Qué le parece el cierre de RTVV? ¿Qué modelo de televisión pública valenciana le gustaría? RTVV havia esdevingut un ens costós i sense vocació de servei públic, i crec que era necessari fer-hi una profundíssima transformació. Si pensem en un model tradicional de televisió pública, probablement la majoria dels valencians diríem que és massa costós i hi ha altres necessitats. Però jo sí que crec que una RTV pública es necessària i que es pot fer d’una manera molt eficient. Que es plantege com una forma d’expressió cultural, que siga inclusiva, moderna, cívica, democrática i basada en les noves tecnologies. Que genere diàleg, converses, xarxes, etc. Que faça comunitats i Comunitat.

¿Qué le pide al futuro para los valencianos? Un camí ben llarg.

Defina en una palabra al Pueblo valenciano. Dos: treballador i alegre.

Díganos un lugar de la geografía valenciana en el que perderse. Per aquests dies un lloc on m’agradaria tornar és a la Serra d’Espadà, i menjar-me unes croquetes de bolets a la plaça d’Aín.

Ir arriba