Eugeni Alemany: “Els valencians som el poble de l’excés”

¿Qué simboliza para Eugeni Alemany el 9 d’octubre? ¿Qué es lo primero que le viene a la cabeza al pensar en esta fecha? La conmemoració d’una efemèride històrica, la qual s’ha convertit en un símbol. Hi ha que vore’l en el context històric. Ara, el context i la modernitat, farien que en triarem un altre (Un Dia de l’Estatut, per exemple?). El que vull dir és que els símbols els trien i conserven les persones. I les persones som diferents i tenim emocions diferents al llarg del temps. No representa el mateix per a mi este 9 d’octubre del 2015 que si jo visquera en el 9 d’octubre del 1400. Per al meu jo medieval, açò només seria la derrota dels musulmans amb l’ajuda divina (d’això van totes les tradicions dels pobles que fan moros i crisitians). Però per al meu jo actual, estem al 2015: un 9 d’octubre molt més divers i inclusiu.

¿Ha ido alguna vez a la procesión cívica del 9 d’octubre que se celebra en la ciudad de Valencia?, ¿qué recuerdo tiene? Vaig anar només una volta fa vora 15 anys. I no em va semblar ni divers ni inclusiu, sinó tot el contrari. Crec que al segle XXI la identitat es viu de maneres més complexes. Ja no sóm només cristians celebrant el naixement d’un poble cristià. S’ha afegit més gent! L’evolució ha enriquit el poble valencià. Bravo.

¿Celebra Sant Donís? Algun any. He de reconéixer que a casa no ens agrada el massapà. No hi ha algun tipus de sucedani?

Pasados los primeros 100 días, defina en una palabra el gobierno de Ximo Puig. Crec que estem igual que fa un any, però hi ha hagut un canvi significatiu. L’angoixa, la pressió, la tensió… han desaparegut. Això sí, el Govern no té un duro. Mira, respecte al tema de la creativitat en valencià, per exemple. Els grups de música, poetes… que fan coses en valencià… continua sense haver un duro (cosa a la què ja estan acostumats i per això la majoria de producció es fa al sector privat i els va molt bé). Però, almenys, la diferencia és que ara no tenen consellers o presidents de la diputació fent-los la mà. Punxant, boicotejant, censurant… Així de senzill. València s’ha “despresuritzat”.

Se está hablando mucho del injusto modelo de financiación que tenemos los valencianos, ¿conoce el tema?, ¿le preocupa? Conec el tema. Però em preocupa que la majoria de la gent no (carcajadas).

Da la impresión que la próxima legislatura en el Congreso de los diputados será la del cambio en el modelo territorial español, ¿qué encaje cree que tendríamos que tener los valencianos en esa nueva estructura? Encaix? Perquè ens hem d’encaixar? El que cal fer és expandir-nos! Sempre ens estem “encaixant”. Que s’encaixen un poc els demés també a nosaltres, no? Que nosaltres també sabem el que ens convé millor que ningú. Eixa és la base de la lleialtat, que és entre dos parts. Com els matrimonis, sense vassallatges medievals. Estem al 2015.

¿Cree que el actual nivel de autogobierno de los valencianos es el adecuado? ¿Lo modificaría?, de ser así, ¿cómo? L’autogovern va lligat als pressupostos. Si no tens diners poc pots autogobernar-te. Tornem al finançament. Fan falta euros per a donar els servicis transferits amb un mínim de garanties. Entenc que o et donen més pasta o has de tornar el que no pots pagar. La pregunta és?, està vosté disposat a que la seua sanitat o la seua educació o la seua justícia l’administren unes persones des d’ací o des de Madrid? S’imagina vosté a Mariano Rajoy a través d’un plasma organitzant-nos la sanitat als valencians? I la Europea? Doncs això…

¿Qué le parece el cierre de RTVV? ¿Qué modelo de televisión pública valenciana le gustaría? A RTVV s’ha fet tot de manera arbitrària. Des de les contractacions, les adjudicacions de programes, les decisions de fer programes… al mateix tancament! Cal una tele en valencià? I tant! No per qüestions identitàries ni de “cultureta”, sinó perquè és un target comercial!!! Els valencianoparlants som un nínxol de mercat. Fins i tot molts valencians castellanoparlant consumeixen oci en valencià. Que la gent quan va a un concert de La Gossa Sorda paga una entrada. Pagar per un servei es diu capitalisme. La llengua cooficial mou diners. Una llengua és un mercat. Dos llengües dos mercats. La tele, els anunciants, els creatius, els grups musicals en valencià… són un puntet extra de vida al PIB valencià. I tant que cal fomentar-ho! És millor que res!

¿Qué le pide al futuro para los valencianos? Que no li tinguen por. Perquè la por és excloent, i les ganes de saber i de conéixer sempre són incloents i positives.

Defina en una palabra al Pueblo valenciano. Som el poble de l’excés. Per a bé i per a mal.

Díganos un lugar de la geografía valenciana en el que perderse. La Marina, sempre. La Marina és una amant amb el rebost ple de delícies, amb llocs nous per confiar-te cada vegada que vas i a la què li agrada seduir-te amb un valencià que fa gust a terra i a mar. Una bona manera de celebrar el 9 d’octubre, per a gent de València Capital: aneu a conéixer les comarques valencianes. Feu-les vostres, estimeu-les, perquè les comarques ja vos volen.

Ir arriba