Lluís Planes: “El 9 d’octubre em recorda que sóc part d’un Poble”

¿Qué simboliza para usted el 9 d’octubre? ¿Qué és lo primero que le viene a la cabeza al pensar en esta fecha? El 9 d’octubre em recorda, amb orgull, que sóc part d’un Poble. Em ve al cap que quan jo era un xiquet, el meu pare em dugué al Cap i casal un 9 d’octubre i vaig descobrir que a part del país España, aparegué davant de mi, i per unes hores, un altre país, que allí l’anomenaven Antic Regne de València.

¿Ha ido alguna vez a la procesión cívica del 9 d’octubre que se celebra en la ciudad de Valencia?, ¿qué recuerdo tiene? Sí. Però, per desgràcia, sempre em queden records agredolços, doncs no em pot entrar dins del cap, que en un acte tan principal, acampe i es permeta l’insult, tant a germans valencians, com a polítics, siguen del color que siguen.

¿Lluís Planes Celebra Sant Donís? No, supose per què als pobles o almenys al meu poble Massamagrell, fins fa poc no estava molt arrelada la mocadorà.

Pasados los primeros 100 días, defina en una palabra el gobierno de Ximo Puig. Esperançador.

Se está hablando mucho del injusto modelo de financiación que tenemos los valencianos, ¿conoce el tema?, ¿le preocupa? Clar que el conec, i em preocupa molt que es burlen de mi, em preocupa molt que em tracten com a un súbdit, em preocupa molt que em tracten com si fóra un analfabet que no sap el resultat d’una suma i una resta. En general em rebel.len les injustícies i els atropellos.

Da la impresión que la próxima legislatura en el Congreso de los diputados será la del cambio en el modelo territorial español, ¿qué encaje cree que tendríamos que tener los valencianos en esa nueva estructura? No vullc creure res, per que com sempre, sé que no anem a pintar fava.

¿Cree que el actual nivel de autogobierno de los valencianos es el adecuado? ¿Lo modificaría?, de ser así, ¿cómo? Si no hi ha diners, no hi ha autogovern. Em conformaria, en què ens envien de tornada els nostres diners, per almenys tindre de de veres el nivell d’autogovern que està aparaulat en l’actual Estatut. I és lícit aspirar a tindre més autonomia i més competències, però serà el conjunt dels valencians els que hauran de demanar-les, però fins ara el Poble valencià s’ha conformat en ser una sucursal, i els seus darrers líders sols estaven preocupats amb el saqueig.

¿Qué le parece el cierre de RTVV? ¿Qué modelo de televisión pública valenciana le gustaría? Un greu atemptat contra la nostra gent, i el sentit comú. Quin model? Un model amb projectes adjudicats en concursos per mèrits i, ja ho diu la vostra pregunta, pública i valenciana, per que allò de Canal 9, no era ni pública, ni valenciana, ni res, era una merda empaquetada al servei dels polítics i de la idiotesa.

¿Qué le pide al futuro para los valencianos? Germanor.

Defina en una palabra al Pueblo valenciano. Irreverent, burló, divertit, dinàmic, treballador, inquiet i acollidor.

Díganos un lugar de la geografía valenciana en el que se perdería. Hi ha molts llocs especials i diferents, però crec que no podria perdre de la meua vista per molt de temps el campanar del meu poble.

Ir arriba